Mimari Maket Malzemeleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Mimari Maket Malzemelerini nasıl seçiyoruz?

Mimari maket, tasarım fikirlerini göstermede tasarımın kendisinden daha bilgilendirici olması gerekir. Geçmişte mimari ölçekli maketler çoğunlukla temel mimari maket malzemeleri olan kağıt, köpük, ahşap ve kilden yapılmıştır. Günümüzde mimari maket firmaları, sergileme efektlerini zenginleştirmek için çok çeşitli malzeme seçenekleri sunmaktadır.

Mimari maket malzemeleri seçimi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak mimari sunum maketleri daha sağlam ve dayanıklı malzemelerden yapılır. Maketler uzun süre sergilenmektedir. Sergi süresince güneşe ve toza maruz kalabilirler. Bu nedenle mimari maket malzemeleri dayanıklı olmalı ve maketin rengi kolayca solmamalıdır. Doğru mimari maket malzemesini seçmenin temel kuralı, sunmak istediğiniz tasarım hakkında net bir fikre sahip olmaktır. Bu net fikri oluşturmak için Mimari Maket Nasıl Yapılır yazımızı inceleyebilirsiniz

Şimdi mimari maket tasarımında kullanılan malzemelere göz atalım.

Akrilonitril Bütadien Stiren (ABS)

ABS, birçok profesyonel mimari maket firmaları tarafından yaygın olarak kullanılan modelleme malzemelerinden biridir. Güçlü ve hafiftir, ancak biraz pahalıdır. Bitmiş ABS ürünlerini geniş bir renk yelpazesi ile boyayabilirsiniz. Genellikle lazer kesim makinesi kullanılarak kesilir. Verimlidir ve çıktılar 10 yıldan fazla sürebilir. ABS, yüksek çözünürlüklü karakteri ve biraz esnek olması nedeniyle, sunum  maketleri yapmak için kullanılır.

Akrilik Levha – Pleksiglas

•             Mimari maket yapımı için akrilik panel, birden fazla kalınlıkta gelir.

•             Sertliği ve işlenmesi kolay özelliği, işlenmesini ve kesilmesini kolaylaştırır.

•             Pahalıdır ve manipüle etmek için maket üretim ekipmanı gerektirir.

•             Akrilik levhadan veya Pleksi’den yapılan mimari maketler oldukça çarpıcıdır.

•             İzleyicilere harika bir görsel deneyim sunarak tasarımlarınızı ifade edebilirsiniz.

•             Saydam ve yarı saydam akrilik levhalar genellikle maket üretimi sırasında pencereler ve bina cepheleri üretmek için kullanılır.

•             Akrilik levhanın cilalanması gerektiğinden kavisli şekiller oluşturmak yumuşak malzemelere göre daha zordur.

•             Su yüzeyini yapmak ve ışıkla uyumlu hale getirmek için kullandığınızda mükemmel bir etkiye sahiptir.

•             Pleksiglas üretimi yapan birçok firma bulunmaktadır. Saydam veya yarı saydam olmak üzere farklı boyut ve renklerde pleksiglas maket malzemesini kolaylıkla bulabilirsiniz.

•             Birçok 3B ölçekli maket firması pleksiglas kullanır.

•             Bu materyal, maketinizin ilgi çekici görünmesini destekler.

Ahşap ve Balsa ağacı

Balsa levha kolay kesim ve boyama özelliklerine sahip olduğu için sıkça tercih edilen maket malzemelerinden biridir. Doğru mimari maketi oluşturmak için kullanılabilir. Balsa ağacı ince bir yüzeye sahiptir ve çeşitli ağırlıklarda bulunabilir. Maket malzemesi satan yerlerde balsa ahşabını hem ince levhalar halinde hem de kısmi geometrik şekillerde bulabilirsiniz. Yine de biraz pahalıdır. Balsa ahşabı, detaylı, yapısal maketler üretmek için en iyi malzemelerden biridir. Ayrıca, ağır mimari maketlerde kaide için yapmak  sıklıkla kullanılır. Ve ahşap makasları ve bina iskeletlerini oluşturmak için balsa şeritlerinden birçok ahşap yapı yapılmıştır. Son zamanlarda mimari maket yapımı için en popüler ahşap ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

PVC LEVHA

PVC levha, binaların yapımında en sık kullanılan mimari maket yapım malzemesidir. Çalışması kolaydır. Renk seçeneği çok fazla olmadığından, daha çok kavramsal maketlerin üretiminde tercih edilir. Bazen araziler inşa etmek için de kullanılır.

PVC levhanın sınırlı bir renk seçeneği olduğu düşünüldüğünde, kavramsal mimari model yapımında daha çok kullanılmaktadır. Bazen araziler veya model üsler inşa etmek için kullanılırlar.

Mantar Levhalar

Mimari maket yapımında kullanılan mantar levha çok doğal bir yüzeye sahiptir. Esnek olduğu için kırılma ihtimali yüksektir. Keserken su yönüne dikkat edilmelidir.  Mimari maket yapımında kullanılan mantar levha çok doğal bir yüzeye sahiptir.

Kraft Kağıdı ve Karton

Mimari maket malzemeleri açısından karton, çoğunlukla yollar ve patikalar üretmek için tercih edilir. Kavramsal ve çalışan mimari maketler oluşturmak kolaydır. Karton ucuzdur ve çok yönlü bir renge, ağırlığa, kalınlığa ve sonlandırma seçeneğine sahiptir. Bu maket malzemesi, genellikle model yollar ve patikalar üretmek için kullanılır. Araziler, karton katman üzerine katman oluşturularak kolayca temsil edilebilir. Gri karton, doğal dokusu nedeniyle açık betonu temsil etmeye uygundur.

Kraft kağıdı, bulması ve manipüle etmesi çok kolay bir maket malzemesidir.

Sülfit Kâğıt

Uygun maliyetli ve kolay erişilebilirdir. Hızlı hacimsel testler veya tasarım düzlüklerinin çizimi için en uygun mimari maket malzemeleri olarak sayılabilir.  Bu kâğıt sayesinde makas ve bant kullanarak dinamik nesneler oluşturmaya devam ederken hızlı ve kolay uygulama yapabilirsiniz.

Köpük

Nispeten hafiftirler, bu nedenle taşınmaları kolaydır. Köpük, kesilmesi kolay olduğu için en sık kullanılanıdır ve herhangi bir el işi dükkanından satın alabilirsiniz. Kesilmesi ve şekillendirilmesi kolaydır. Ancak nispeten kırılgandır ve zarar görmesi kolaydır. Bu nedenle köpük, sunum mimari maketler yerine kavramsal maketler yapmak için daha çok kullanılır.

Yalıtım Levhası

Yalıtım levhası, malzeme yapımında kullanılan hafif bir malzemedir. İşlemesi kolaydır. Dezavantajı, çok güçlü olmaması ve zarar görmesinin kolay olmasıdır. Bu maket malzemesi genellikle iç tefriş maketlerinde bölücü duvarları üretmek için tercih edilir.

Beyaz Köpük Levha

Mimari model yapımında kullanılan Beyaz Sunta, çeşitli kalınlıklara sahiptir.3 mm ve 5 mm beyaz tahta en yaygın iki türdür. Hafif bir özelliği vardır ve sağlam inşa edilmiştir ve ezilmeyecektir. Bu tür mimari maket malzemesi genellikle mimari model kaideleri ve bina duvarları inşa etmek için kullanılır.

Köpük levha çok çeşitli ağırlıklarda, renklerde ve kalınlıklarda mevcuttur. Hafif ama oldukça sağlamdır. Köpük levha makasla kolayca kesilebilir. Özellikle yoğun mimari maketler veya topografya yapmak için kullanışlıdır. Düzgün kavşaklar ve köşeler oluşturmak için de idealdir.

MDF

İyi yüzeyli bir malzeme oluşturan ve zımparalama gerektirmeyen malzemedir. Genelde binaların büyük bölümlerini üretmek için kullanılır. Daha kalın MDF, katı mimari maket tabanları yapmak için kullanışlıdır. MDF, pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğundan zımparalama gerektirmeyen bir materyaldir. Ancak pahalıdır ve gelişmiş mimari maket üretim ekipmanları gerektirebilir.

Mimari maket malzemelerinin projelerde uygulamalarını görmek için Mimari Maket Örnekleri yazımıza gözatmanızı tavsiye ederiz.